tisdag 11 augusti 2015

jeanskjol jeans kjol återbruk sy kort outfit
Dagens outfit i söndags

I helgen sken faktiskt solen. Jag fick användning för min jeanskjol som är så mycket återbruk det kan bli. Ett par jeans köpta på loppis omsydda till kjol och sedan ca 10 år senare avklippt till nuvarande längd. Lite opraktiskt kort när man ska leka med barn men snygg...

Hade också tid att se ett par avsnitt till av Superspararna. Denna gång med mer igenkänningsfaktor för mig. Det handlade bland annat om en familj som sparade hela mammans inkomst varje månad genom att handla möbler på blocket och planera sina matinköp väl. Så gör också vi. Denna familj använde pengarna till att resa till USA en månad varje år. Så gjorde jag också när jag var yngre. Jobbade och sparade och reste sedan iväg. Nu skulle jag dock prioritera annorlunda. Jag skulle välja att jag och min sambo båda gick ner i arbetstid för att kunna umgås mer som familj under hela året och inte bara under en månads semester.

Igenkänningsfaktor fanns också i en annan kvinna som var nöjd när hon fyndade ex vinterkläder till barnen på loppis som hon sedan efter att de vuxit ur dem kunde sälja vidare till högre pris. Det är ju helt perfekt och en del av anledningen till att sonen har så himla mycket kläder. Det gör inget om jag köper en tröja extra på loppis för den blir gratis eller ger ibland en vinst i längden.

Vissa spartips önskar jag skulle fungera. Som mannen som lämnade in familjens foppatofflor till skomakaren för att få dem lagade. Han räknade ut hur mycket han tjänade på det. Tyvärr tror jag att man omöjligt KAN tjäna på att laga de gamla. Möjligtvis om man köpt äkta Crocs, men skomakarkostnad är inte billigt. Jag köpte ett par jättesnygga Graningekängor till sonen ganska dyrt på tradera. De såg jättefina ut men sulan bara smulades sönder. Var alldeles mjuk och gick sönder. Skomakaren ville ha 250.- för att byta sula. Och då var det ett par riktigt små barnskor. Vi försökte oss på någon egen hemmalagning av sulan med resultat att han nästan aldrig använde de skorna i vintras. Får se om de blir använda kommande vinter.

Vore dock väldigt bra för miljön om man skulle spara pengar på att laga även billiga foppatofflor istället för att köpa nya.

Samma man lagade sin dotters gummistövlar och fann en tillfredsställelse i att laga något själv. Det gör jag också. Jag tycker om att lappa och laga. Tycker om när något är så använt att det hunnit bli slitet och att man kan ge det längre livslängd genom att laga.

Sedan handlade det om en man som bor i just Skattungbyn som jag nyligen gjorde ett inlägg om. Där de har utbildningen i ekologisk odling. Det sades inget om han gått utbildningen men han var nästan självförsörjande genom att odla och lägga in eller frysa in grönsaker. Han sa att han inte propagerade för sparande utan för att leva så billigt som möjligt. Det tilltalar mig att leva billigt för att inte behöva tjäna så mycket pengar, inte för att lägga pengar på hög som någon annan i programmet som hade som mål att spara ihop till en miljon.

Han sa också "Man sparar mycket pengar på att bli vegetarian" En sanning med modifikation. Man sparar både pengar och på miljön om man lagar vegetarisk mat från grunden. Men färdiga frysta biffar av quorn som jag mest äter är varken billigt eller så bra för miljön. Men nu när sambon ska äta mer vegetariskt blir det förhoppningsvis mera hemmalagat och mindre halvfabrikat även hos oss.

Andra konkreta spartips från programmen som jag följer eller vill följa:

Planera inköp noga. Köp mat som är billigt för att det är säsong. Köp övriga varor när det inte är säsong tex julsaker efter jul och sommarleksaker till nästa år på rean.

Kolla jämförspriser.

Man kan spara mycket på att dricka vatten istället för läsk och juice.

Använd urdiskade mjölkförpackningar att frysa in bär och grönsaker i.

Köp knäckebröd i storförpackning tänkt till djurfoder. Det vet jag att min mormor och morfar gjorde när jag var liten. Direkt från fabriken. Det var inget fel på brödet utom att skivorna gått sönder och det spelar ju absolut ingen roll. Problemet är bara förvaringen. De hade brödkartongen på golvet i klädgarderoben minns jag då den var så stor. Och för vår del kanske vi inte skulle hinna äta upp allt brödet innan det blev dåligt- om nu knäckebröd alls blir dåligt...







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar