fredag 22 januari 2016


Tankar om MS-trötthet och goda lakto ovo-vegetariska burgare hemma och från Max.



Burgare vegetarisk lakto ovo linser bulgur ost stekyta olja
Hemmagjord burgare av linser och bulgur.

Igår köpte vi med oss mat från Max. Såklart då de igår lanserade sina nya vegetariska och veganska burgare. Jag valde halloumiburgaren. Den var god. Tyvärr orkade jag knappt njuta av den och sonen hade redan somnat ifrån i bilen på väg hem från badet. 

För en treåring kanske det är normalt att det blir mycket med först tre timmar på dagis och sen tre timmar bad med kompisen. För mig som vuxen känns det dock lite tragiskt att tänka att "nu orkar jag inte längre utan går och lägger mig jag också" och titta på klockan och den är 17.53! När jag dessutom är sjukskriven och bara varit en vända till köpcentret för att leta overall på rean medan sonen var på dagis. Men så är det att ha MS. Vanliga dagar är man trött och andra dagar är man alldeles extra trött. Jag hade ont i huvudet och kände mig illamående och vid 18.30 orkade jag inte hålla ut längre. Bittert. Hade ju varit trevligt att orka ha filmkväll med sambon eller sköta bloggandet efter att sonen gått och lagt sig. Igår gick det inte alls men som tur var är alla dagar inte så extrema.

Tyvärr är jag inte extra pigg nu idag heller trots att jag gick och la mig så tidigt. Jag kunde nämligen inte sova ordentligt. Ofta blir det så när jag är så där extremt trött. Jag har läst en förklaring och ett tips om detta som låter helt absurt men som jag faktiskt tror stämmer. Att man är FÖR trött för att somna. Tipset var att dricka kaffe så att man blir lite piggare så att man är pigg nog att somna. Kanske ska jag testa det nästa gång. Men det känns lite riskabelt också för mig som inte kan somna även om jag råkar dricka kaffe kl tre på eftermiddagen. 

Jag fotade iallafall inte burgaren från Max. Jag har fått en överdos av såna bilder och kommentarer i den veganska matgrupp jag är med i på facebook. Sorgligt nog är det stort när en snabbmatskejda har hela fem olika vegetariska eller veganska alternativt. Jag säger fortfarande så av gammal vana även om jag förstått att den korrekta benämningen är lakto ovo vegetarisk för vegetarisk och vegetarisk för vegansk mat. Iallafall är man som vegetarian van att bara ha ett alternativ på såna ställen- om man har tur. 

Istället visar jag bilderna på de vegetariska burgarna som vi (läs sambon) gjorde för några dagar sedan. V hade tidigare testat ett recept på burgare som var jättegoda. Dock med ägg och ost så inte veganska tyvärr. Förra gången blev de dock både tjocka och lösa och ville falla isär som vegetariska burare ofta blir. När jag besökte min vän på Öland sist bjöd hennes sambo på jättegoda burgare och tips på hur man får till konsistensen. Det gäller att steka dem i mycket olja först så att de får en nästan friterad stekyta och sen lägga dem i ugnen för att de ska bli fasta inuti också. Vi valde också att göra hela nio burgare istället för fyra som det stod i receptet. Plattare och alltså mindre mjuka inuti.

Receptet tror jag att jag hämtat ur Icas Buffétidning. Linsburgare med guacamole heter receptet om man vill googla fram det. Syftet med bildserien är dock tipset om hur man får en god konsistens på burgarna och det fungerar nog för de flesta lins eller bönburgare.

Burgare vegetarisk lakto ovo linser bulgur ost stekyta olja retro tallrik
Ostekt burgare med linser och bulgur.

Burgare vegetarisk lakto ovo linser bulgur ost stekyta olja retro tallrik
Försökt fota från sidan så det syns hur tunn den är.

Burgare vegetarisk lakto ovo linser bulgur ost stekyta olja
Stekta i mycket olja, sen på plåt i ugnen.


Burgare vegetarisk lakto ovo linser bulgur ost stekyta olja
Färdiga burgare med fin stekyta och god konsistens.

Burgare vegetarisk lakto ovo linser bulgur ost stekyta olja
Duktigt av mig att äta upp de skrumpna ärterna från kylskåpet till också tycker jag.

Burgare vegetarisk lakto ovo linser bulgur ost stekyta olja
Den färdiga burgaren - inte vegansk men än lakto ovo vegetarisk och godkänd av sambon- good enough.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar