onsdag 24 februari 2016


"Köttätare är vår tids största egoister"



Våfflor med havremjölk och bakpulver.

Nej vi är inte framme än och havremjölk och bakpulver användes här för att det var slut på vanlig mjölk och ägg hemma. Dock blev resultatet helt ok och jag hoppas att vi kan fortsätta att göra pannkakor och våfflor så här. No egg ersättning för ägg är uppskrivet på inköpslistan också så små bebissteg mot det veganska tar vi iallafall.

Läste just en krönika som dök upp i mitt flöde på facebook på detta ämne. Rubriken var det provocerande "Köttätare är vår tids största egoister- de borde tacka veganer". Jag tycker dock bättre om citatet "Antingen så gör vi vad vi kan för att kunna fortsätta leva på jorden, så som vi känner den. Eller så fortsätter du att hålla monologer för mig om protein samtidigt som du tuggar oss alla lite närmre döden för att du tycker att "kött är så gott". 

För det är så det är. Som vegetarian tror jag inte att jag en endaste gång har tagit upp ämnet och kommenterat någon annans matlåda (utom möjligen sambons). Nästan varje dag blev det dock på jobbet en diskussion om min matlåda. Som om jag gjorde något fel som bröt normen. Medan alla egentligen borde tänka mer på iallafall miljön om de inte bryr sig om djurens lidande. Ibland känns det som om jag kämpar själv när jag "försöker rädda världen" trots att jag bara är lite svenssonmiljömedveten och för bekväm för de riktigt stora förändringarna.

På restauranger har det blivit mycket bättre. Jag har dock tidigare på fullaste allvar fått kommentaren " Det finns ju grönsallad (isbergsallad, tomat och gurka)" när jag frågat om de inte hade något vegetariskt. Då har jag alltid bett om lakto ovo vegetariskt och inte veganskt. Kan bara tänka mig hur stackars veganer har haft det tidigare. Nu finns det dock nästan alltid något vegetariskt och det känns som om hela samhällets syn på köttkonsumtion håller på att ändras. Om än för sakta kanske men bättre sent än aldrig brukar de säga.



Sambon gräddar våfflor med havremjölk och utan ägg med stor skepsis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar