onsdag 9 mars 2016

"Lax" med pepparrot och egen kompost?



Lax med pepparrot- man tager vad man haver.

Igår lagade jag "lax med pepparrot, dill och rättika" från ett recept från något reklamblad vi fått hem nyligen. Se nedan. Jag använde naturligtvis inte lax dock utan bytte ut den mot rotselleri.

Det naturliga för mig hade varit att byta ut den mot quorn. Sambon har dock väldigt svårt för qourn och vi har tidigare pratat om att testa att byta ut fisk mot rotselleri. Jag har två gånger fått ugnsstekt rotselleri på restaurang som varit jättegott. Jag googlade och höftade lite och tycker att det blev bra. Godkänt av sambon också.

Salladen var dock ingen sensation. Då är det godare med morötter med ättika på som vi har gjort tidigare. Det kan bero på att jag bytte ut rättikan mot morot dock. Jag vet inte vad rättika smakar även om det lockar mig då det låter som ättika som jag gillar. I butiken sålde de inte heller rättika så jag fick chansa och fylla ut med något vi hade hemma.

God middag iallafall som genom rotsellerin väl var bättre både för klimatet och plånboken är originalreceptet. Tyvärr blir det dock ingen hemmaodlad rotselleri i år. Jag googlade och såg att den måste förkultiveras. Jag tänkte låta bli sånt i år. Försöka hålla det enkelt. Göra odlingen så lätt och rolig som möjligt för att ge mersmak till nästa år. DÅ kanske förkultivering av rotselleri känns överkomligt.
Själva huvudrätten kommer vi laga igen men salladen smakade inte så gott som ingredienserna lockade till att tro.

Ingredienser där jag bytte ut laxfilé mot rotselleri.

Receptet för den som vill prova själv.

Rotselleri som väntar på att sättas in i ugnen.


Sallad med dressingen vid sidan av.

Vacker sallad även om den sen mest smakade citron.

Jag använde fryst dill istället för färsk- kanske också spelade in.

Sallad och brödkrutonger av brödkanter från är vi gjorde smörgåstårtan som jag visade här.

Rädisor, dill och citron borde ju inte kunna gå fel.
Rotsellerin har fått sitt täcke av färskost med citron och pepparrot.

Inte så tjusigt efter att ha varit i ugnen men gott.

Ja jag borde öva upp mina fota mat skills.

Snyggast var iallafall salladen- det andra såg ju ganska blekt och mosigt ut.

Allt skal i slasken.

Det blir ju ganska mycket skal främst av potatisen till potatismoset. Återigen funderade jag om detta räknas in i hur mycket mat vi slänger i Sverige. Eller hur räknar man ut de siffrorna egentligen? Hos oss är det mest sånt här som slängs plus kaffesump (jag vet att den är bra för blommorna och ska använda den i landen till sommaren). Hos andra slängs säkert mycket rester och slattar ur kylskåpet. Men hur kan de veta det när de räknar ut matsvinnet? Kanske räknar man på nåt helt annat sätt än att väga de komposterbara soporna.

Själv blev jag dock påmind om att vi ju tänkt kolla upp vad det kostar och innebär att ha egen kompost. Jag ringde förut och frågade vad det skulle kosta att inte ha sophämtning så ofta. Vi fyller aldrig upp våra tunnor. Inte ens till hälften. Det var dock inte tillåtet att tömma de komposterbara soporna mer sällan än varannan vecka. Det kan man ju förstå för jag har känt vad det luktar av grannarnas sopor ibland på somrarna när det kanske dessutom ätits fisk eller räkor.

Vi bestämde oss för att kolla upp vad en godkänd egen kompost skulle kosta och innebära i arbetsinsats men har inte kommit längre än så. Sophämtning är inte en jättedyr kostnad men ganska onödig då vi nästan inte använder den. Vi källsorterar så att det ligger en eller två skruttiga påsar på botten av tunnorna.

Det vore också en tillfredsställelse att ta vara på näringen i kompostavfallet- tillverka egen jord att använda till våra odlingar. Fantastiskt. Får se om jag tar tag i att kolla upp det snart...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar