torsdag 24 mars 2016



Mitt recept på veganska smörgåstårta.



Vegansk smörgåstårta med godare innehåll än den inte så fantasifulla dekoreringen.

Jag har ju länge nu velat testa att göra min vegetariska smörgåstårta i vegansk tappning. Jag har laddat inför förra helgen då en vän som är vegan skulle komma på besök. Precis när jag fixat ihop denna skickade hon dock ett meddelande om att hon pga sin diabetesdiagnos som hon nyligen fått inte kan äta mycket kolhydrater heller. Inte vitt bröd alltså. Gah!! Gud vad stressad jag blev ett tag eftersom jag istället för godis och fikabröd hade bunkrat upp med chips och den här smörgåstårtan.

Det gick såklart bra ändå. Vi blev mätta och belåtna på annat och jag och sambon fick trycka i oss väldigt mycket smörgåstårta bara vi i flera dagar. Jättegod var den. Eller ganska god. Lite torr och sträv första gången vi åt den för att den inte hunnit suga i sig riktigt. De veganska produkterna (se nedan vilka jag använt) är lite mindre feta än de vegetariska varianterna. Kanske hade det med det att göra. Eller att den bara inte fått tillräckligt med tid på sig att gotta till sig.

Andra gången vi åt den var den lika god som den vegetariska även om vi båda saknade ostrullarna och de kokta äggen ovanpå. Jag kan absolut leva med bristen på det men nästa gång kanske jag provar någon vegansk ost ovanpå. Vi hade ju faktiskt köpt sådan också till helgen. Tappade lite inspirationen när min vän inte skulle kunna äta den dock så garneringen gjordes på snabbt och inte så fantasifullt sätt.

Följande gånger vi åt av smörgåstårtan hade den tappat lite av nyhetens behag därav betyget ganska god istället för jättegod.

Recept kommer nedan i bilder. 

Vitt rostbröd med denna veganska ost på första lagret istället för vanlig Philadelphia med samma smak.

Lager två Imat fraich med pepparot.

Jag brukar ha keso blandat med pepparrot på ett lager. Sist glömde jag dock keson och gjorde med grädde och pepparrot vilket blev lika gott. Jag tänkte översätta det så enkelt som möjligt till vispbar vegansk grädde då jag inte har hört talas om någon vegansk variant på keso. 


Jag glömde dock bort att köpa vispbar vegansk grädde (ja jag är väldigt glömsk pga MS, stress och gener) så jag testade med denna Imat fraich som vi hade hemma. Det fungerade finfint.

Coleslawsallad.

Nu börjar det bli lite lustigt med allt jag glömt inför smörgåstårtetillverkningen men så här är det att vara jag. Ingen vitkål till coleslawsalladen jag tänkt till sista lagret men väl blomkål hemma. Jag rev den och morot och gjorde coleslaw som vanligt fast med majonäsen på bilden som är vegansk (tack för tips om det i en av vegangrupperna på facebook).

Vegansk coleslawsallad med blomkål.

Tada- färdig med ett lager majonäs utanpå och stereotypt vegansk garnering.

Fina färger men jag lovar bättring på kreativiteten vad gäller garneringen nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar