lördag 5 mars 2016


Om att åka fast när man dumpstrar.


Dumpstra- äta skräp eller mat?

Den här artikeln fanns i sambons tidning från Naturskyddsföreningen. De brukar ha många intressanta artiklar- så även denna. Jag har ju länge varit sugen på att dumpstra. Jag tycker att det är helt sjukt att ätbar mat ska slängas i containrar och att det sen inte ska vara tillåtet att ta upp den och äta den. Varken lagligt eller socialt. För mig är det den sociala aspekten som hämmar. Jag skulle tycka att det vore så pinsamt att åka fast för att stjäla sopor. Ännu värre om någon man känner skulle se mig in action och oroligt börja prata runt i stan om att nu har vi det så illa ställt att vi måste rota i soptunnorna!

Kanske kommer jag över den pinsamhetsaspekten framöver. Kanske redan nästa månad. Vi har nämligen nu bestämt att vi inte får köpa mat på en hel månad. Sambon har gått med på experimentet. Undantag mjölk och övrigt till sonen som eventuellt tar slut. Det ska bli så spännande! Kul att se hur långt maten vi har hemma räcker och hur gott det blir på slutet när det kanske mest finns torrvaror och frysta bär kvar.

Att dumpsta vore ju ett alternativ för att fylla på förråden. Jag tror dock inte att vi kommer behöva det. Jag är övertygad om att den mat vi har hemma räcker oss i en månad och mycket mer. Det gäller dock som sambon säger att planera. Dag ett får vi göra en inventering och planera så att vi kombinerar och hushåller med maten på ett vettigt sätt.


Fin bild till artikeln om dumpstring.

Så här tänker jag att det är.

Inte alls äckligt när man kommer hem och har sköljt av allt och sorterat. Bara en enorm tillfredställelse med ett berg av gratis mat. Som dessutom annars bara skulle vara sopor.

Enligt naturskyddsföreningen.

Det här har jag tänkt på lite. Att vi behöver äta mer mat baserad på bönor och linser som vi lagar från grunden och mindre qourn och annat som visserligen är veganskt men ändå har en stor miljöpåverkan. Mycket billigare skulle det också vara att äta mer baljväxter och rotfrukter såklart- win win.

När du skär ner på köttet minskar järnintaget.

Jag har ju inte ätit kött på väldigt länge- dock ägg och mjölkprodukter. Jag har hittills inte haft någon järnbrist- jag har koll på det eftersom jag hade väldigt höga järnvärden som gravid, annars kollar jag aldrig mina värden. Här finns dock tips att ta till sig framöver- det där med att inte dricka kaffe i samband med maten samt att lägga till C-vitamin för att maximera upptaget av järn.

2 kommentarer:

  1. Över huvud taget så tror jag att vi måste tänka om då det gäller att äta, få i sej rätt näring och bli mätt och glad i magen. Svinnet är enormt, vi kastar sånt som faktiskt går att äta. Glad över att affärer skänker till organisationer som delar ut till hemlösa. Har väl kommit nån återvinningsmataffär också.... Men nånstans måste vi börja och det hos oss själva!

    SvaraRadera
  2. Absolut- jag håller helt med. Jag tror att det finns någon sådan butik i Stockholm och utomlands- det finns dock inte hos oss än.

    SvaraRadera