tisdag 1 september 2015






Här och då Jan Stenmark bra utställning roliga bilder
Bra utställning.

Första dagen på husvagnssemestern spenderade vi i Norrköping hos vänner. Vi besökte Arbetets museum där vi såg flera bra utställningar. Gratis inträde.

Vi såg först Här & då med Jan Stenmarks bilder med fyndiga texter som jag tänkt se hela sommaren. Den visades då i grannstaden. Det blev aldrig av som så mycket annat så det blev en glad överraskning att den nu fanns i Norrköping. Alldeles gratis dessutom.


Retro vardagsrum snygg lampa utställning Jan Stenmark
Retro vardagsrum.

Ett retro vardagsrum med snygg lampa ingick i utställningen.


Idyll imbördeskrig utställning Jan Stenmark bild pool och svensk röd stuga
Så rätt.

Så rätt då som nu... Här i Sverige sitter vi och har det bra i vårt överflöd men det är inte verkligheten för alla...

Utställning Jan Stenmark affish fågel retro kvinna dräkt tallar
Affishen.

Den här texten var inte min favorit men bilden var så fin med fågeln, färgerna och de retro kläderna.



Utställning Jan Stenmark höghus miljonprojekt helvete beklämmande
Beklämmande.

Också så sant. Idyllen i Sverige gäller inte alla. Många av texterna på utställningen var roliga men andra berörde lite djupare.

Utställning Jan Stenmark penna i näsa haha
Haha...

Moahaha...

Denna bild såg jag som reklam i en tidning och gjorde att jag ville se utställningen från början hemma i början av sommaren.

Sonen och vår retro barnvagn på utställningen av Jan Stenmark
Sonen och retrovagnen.

Ännu bättre utställning.

I samma hus fanns denna utställning om romska fattiga människor som kommer till Sverige och tigger. Väldigt gripande med fina bilder. Bra också att få bekräftat att de har ett behov på riktigt. Att det inte är organiserade ligor med falska foton på lidande barn i hemlandet som sitter utanför Ica.

Jag blir så trött på alla som inte ens orkar SE tiggarna. Som blir irriterade av att behöva gå förbi dem. Jag gav inte heller pengar till tiggarna från början. Trodde på det där med ligor och tänkte att det var dumt att uppmuntra dem, bättre om de skaffade ett jobb. Men det var dumt av mig att tänka så. Jag har för länge sedan insett att de gör detta för det är det bästa alternativet för dem. Jag skulle också åka till ett annat land och sätta mig att tigga om det var bästa sättet att försörja min familj. Jag skulle tycka att det var fruktansvärt att vara ifrån mitt barn så länge och förnedrande att behöva be om allmosor. Men jag skulle göra det. Och jag tänker stödja dem som gör det med lite pengar i koppen varje gång jag går förbi.
Utställning romer tiggare nutidens gråtande barn tavla sverige rumäninen tur och retru
Gråtande barn.

Nutidens och verklighetens gråtande barn tavla.

Utställning sverige rumänien tur och retur sovplats utanför swedbank pengarnas hus tiggare romer
Sovplats utanför pengarnas hus.

tiggare romer uteliggare sover på gatan utanför sängvaruhus utställning sverige rumänien tur och retur
Sovplats på gatan utanför butik full med sängar.

tiggare romer husvagn kallt utställning sverige rumänien tur och retur
Husvagn.

Denna bilden kändes extra stark eftersom vi ju själva sov i husvagn, på semester för nöjets skull....

solsemester drägligt liv tiggare romer charter frosseri utställning sverige rumänien tur och retru
Solsemester eller ett drägligt liv.

Den här bilden talade också extra mycket till mitt dåliga samvete då jag rest så väldigt mycket medan andra knappt har råd att leva. Jag och sambon är båda medlemmar och månadsgivare till olika välgörenhetsorganisationer men vi lägger ju ner SÅ mycket mer pengar på nöjen. Jag har rest väldigt mycket tidigare och tycker att vi i Sverige överlag nästan har börjat missbruka resandet. Det är så billigt att man kan åka flera gånger per år. Speciellt på charter resor med all inclusive känns det dessutom som om det inte alls går ut på att uppleva landet utan att frossa. Frossa i sol men också mat och alkohol och shopping. Medan andra behöver sitta i en tunnelbana och tigga. Jag blir ledsen.

text till utställningen sverige rumänien tur och retur tiggare romer
Texten till utställningen.

Går också att läsa via min länk ovan om det är för litet här,

9 till 5 utställning om arbete fotostudenter kontorsjobb trött meningslös snygg bild
Arbete.

Tittade lite snabbt på en tredje utställning 9 till 5 där fotoelever tolkade "arbete". Fotot som användes till affischen var min favorit. Visar den trötta och meningslösa känslan som jag tänker att ett krävande kontorsjobb på heltid kan ge. Snygg bild dessutom.
barnarbete orättvisa väst och öst kina foto 9 till 5 utställning
Orättvisa

Lite övertydlig och inte så snygg bild kanske men det sanna i världens orättvisa svider lite...

Stånga sig blodig cubicle box foto utställning 9 till 5 arbete
Stånga sig blodig.

Jag tänker mig det klassiska uttrycket att stånga sig blodig samtidigt som man är instängd i sin egna lilla box. Kanske att arbetsgivaren stänger in ens hjärna eller symbolen för en klassisk cubicle man sett på film.

Såklart behöver arbete inte alls vara så här negativt. Jag trivs bra på mitt jobb. Det är omväxlande och vi har roligt och skrattar mycket även om själva arbetsuppgifterna inte alls är stimulerande. Jag jobbar skift så därför är en heltidstjänst inte lika många timmar som en traditionell dagtidstjänst. Jag tycker dock ändå att jag jobbar för mycket och skulle hellre tjäna mindre och vara ledig mer. Jag och en arbetskamrat har pratat om att dela på en tjänst. Det vore idealiskt. Då jag bara har en förlängd sommarjobbstjänst nu så känns det dock inte som läge att fundera på det nu utan jobba de timmar jag får.


Skända arbetslinjen konst med budskap
Konst med budskap.

Hemma hos min vän fotade jag den här tavlan. Det är lite den här vägen jag vill gå fast kanske mindre radikalt. 
tidningen Vego bra recept intressanta vettiga artiklar
Tidning med bra vegetariska recept.

Läste dessa tidningar hos min vän. Fotade massa intressanta recept som vi ska prova nu när sambon också ska äta mer vegetariskt. Kan tänka mig att köpa tidningen framöver för det var vettiga artiklar och jättemånga recept. Men den här gången snyltade vi på vännerna och fotade av recepten i deras tidningar helt gratis. Perfekt också att få recensioner på de recept de redan provat.

Vi fick också smaka ett veganskt kebabkött som både jag och sambon gillade så det ska vi beställa hem.
tidningen hallå förälder bvc intressant läsning
Hallå förälder.

Visar också denna tidning som jag läste i husvagnen. Tog den på Bvc förra veckan. Intressant läsning speciellt artikeln nedan.

Ja det kan man fråga sig...

Om det är bättre med begagnat. Artikeln handlade om en småbarnsfamilj precis som vår där de köper det mesta begagnat. Jag kände igen mig i mammans beskrivning att hon är lite av en shopoholic men får mindre dåligt samvete om hon kommer hem med en kasse begagnade kläder till sonen än en kasse med nytt. Jag ska dock jobba på att köpa mindre även när det är begagnat. Men det är lite av en skattjakt när man går på loppis och väldigt svårt att lämna de fynd man jagat fram. Har dock fungerat jättebra under sommaren att ha loppislöfte och inte gå på loppis alls. Sonens garderob har faktiskt tunnats ut lite lite och nu känns det extra spännande och roligt att få gå på loppis igen till hösten.

De kom i artikeln fram till att det såklart är bättre med begagnat. Det enda som kan vara dåligt att köpa är gamla plastsaker som är tillverkade utan dagens restriktioner på gifter samt kläder med mjuka plasttryck. Kläder i övrigt är bra att köpa begagnat då det finns färre kemikalier i plagg som blivit tvättade mycket. Jag ser själv INGEN anledning till att köpa helt nytt när man ändå bör tvätta helt nya plagg innan användning. Då försvinner ju ändå den där helt krispiga nykänslan som skulle vara enda vinsten med ett helt nytt plagg.
Dagens outfit sonen villervalla t-shirt glass print jeans shorts Converse skor tradera
Sonens outfit Norrköping.

Sonen hade som oftast en outfit som helt är köpt begagnad. Tröjan är av märket Villervalla men köpt beganad på tradera. Den blev ganska dyr då den var nyskick och jag verkligen ville ha en tröja till honom med det snygga glassprintet i sommar. Ca 100.- Såg på Villervallas hemsida nu att det glassprint de har i år går att köpa billigare på rea än vad jag gav för denna begagnad. Nåväl får trösta mig med att detta äldre print är snyggare samt det är bättre för miljön att köpa beganat.

Jag köpte en större stl för att han skulle kunna använda den längre. Dock var den lång och smal i modellen så det blev mer en klänning än t-shirt. Jag har därför sytt upp den men sparat den breda fållen och hoppas kunna lägga ner den när sonen växer. Det var vanligt förr på tex barnklänningar där de gjorde veck och extra fållar att lägga ner för längre användning. Smart. Om det inte ser konstigt ut om det hunnit bli ett blekt veck i kanten. Det återstår att se om något år...

Shortsen är samma babyjeans som jag visat förut. Nu utan blöja under blev de dock lite väl coola med häng och halkade ner så de får åka på loppis och hamna på en riktig bebis istället. Strumporna köpta på bakluckeloppis tre för 10.- och skorna äkta Converse köpta på tradera. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar