torsdag 28 januari 2016


Sy egna trosor- så gör man- tutorial och mönster.



Hur man syr ett par trosor- nålade mormorstrosor.

En av mina vänner frågade om jag hade någon beskrivning på hur jag syr trosor. Hon hade tittat på min blogg men inte hittat någon. Hon orkade dock inte leta genom alla inlägg. Två saker tog jag till mig av det. Först ska hon min vän som är utbildad webbredaktör och har mer koll på sånt här vid tillfälle få hjälpa mig att lägga till en sökfunktion på bloggen.

Jag bestämde mig också för att göra en beskrivning av hur jag gör när jag syr mina trosor. En tutorial har jag sett att det kallas när jag själv sökt på google för hjälp med andra saker. Jag har ju tidigare visat tyg som jag klippt till för att sy ett par trosor till min mormor. Nu har jag sytt färdigt dem och fotat alla stegen noggrant.

Kanske är det FÖR ingående beskrivet- iallafall för den som har syvana. Det vore dock roligt om alla även helt nybörjare kan följa beskrivningen och börja sy egna trosor av stuvbitar eller kanske urvuxna tröjor. Jag syr på vanlig hushållsmaskin från 70-talet så inget avancerat behövs. Jag har använt spetsresår till de här trosorna. Jag har köpt den billigt fast speciellt till trosor. Det går dock att vika in överkanten och trä i vanligt resårband också. Det har iallafall jag redan liggandes hemma.

Till detta par har jag använt ett mönster. Man kan ladda ner det gratis från Makebra. Tidigare trosor har jag dock sytt av eget mönster som jag har ritat av gamla favorittrosor. Jag tycker dock att det här mönstret man kan ladda ner är ganska likt mitt eget. Höga i midjan vilket jag gillar bak, men jag kommer sänka dem något fram när jag syr av detta mönster till mig själv. Jag valde att sy storlek M till min mormor som annars har stl 36. Jag jämförde med storlek på mina egna trosor. Jag har provat dem och tycker att de sitter bra på mig också som har stl 36-38.

Jag förstår att det säkert finns många såna här förklaringar på nätet redan- jag googlade fram några precis nu. Men nu kör jag ändå min version också.

Framstycke och bakstycke läggs räta mot räta vid grensömmen.

Extrabild räta mot räta vid grensömmen. Sys dock fast tillsammans med den lilla grenbiten se nästa bild.

Den lilla grenbiten som ska vara foder i grenen läggs med rätan mot bakstyckets avigsida. 

Tre lager tyg sys alltså ihop i ett. Tänker att det är det här momentet som är krångligast därav övertydlighet.

Jag har förstått att jag nålar alldeles för mycket men det känns säkrare för mig att ha koll på att allt håller sig på plats.

Första sömmen är sydd.

Sömmen är sydd med strechsöm vilket på min gamla maskin är detsamma som smal sicksack. Jag syr med pressarfoten i kanten och klipper sen ner sömsmånen så nära sömmen jag kan.

Om man viker ut sömmen är fram och bakstycke nu ihopsydda.

På insidan av trosan sitter grenfoderbiten fast i bara grensömmen.

Om man viker fram den mot framstycket ser man hur den sen kommer sitta.

I det här fallet kommer den inre grenbiten sitta löst framtill och bara hållas fast av fållsömmarna i benöppningarna. Se längre ner. Jag har dock gjort många olika varianter av detta. Jag har fotat och tänker visa er i ett separat inlägg för det blir så väldigt många bilder ändå...

Det är väldigt olika på olika köpetrosor också. Finast tycker jag att det blir om man som här har framstycke och grenbit i ett stycke. Då får den inre grenbiten sitta löst framtill. Annars om man har en separat bit för grenen även av yttertyget så är det finast att sömmen framtill också finns på insidan under den inre grenbiten. Jag försöker förklara på bilderna nedan hur man gör då.

Man vill ha sömmen sydd där min långfingernagel pekar. Alltså måste hela trosan vikas ut och in.

Sömmen ska vara här på insidan.

Vik ut grenbitarna och sy fast dem precis lika tillsammans med framstycket som vi gjort innan med bakstycket.

Om vi har en separat yttre grenbit alltså. Jag inser ju nu att det blir nästan hopplöst att förklara det här. Man får vika ihop resten av trosan så att man kommer åt att göra lika som med de tre tygstyckena i samma söm som jag visade överst. Det kan hjälpa att nåla fast först för att kontrollera att man tänker rätt. Första gången är det inte så lätt som man skulle tro.

Jag lovar att fota och visa nästa gång jag ska sy ett par trosor med separat yttre grenbit. Det går ju åt en mycket mindre tygbit om man kan skarva med grenbiten så det kommer nog bli nästan varje gång som jag syr av stuvbitar som jag får av min syster.

Försök till att visa hur jag viker ihop för att få sömmen från rätt håll.


Nålarna symboliserar en söm.

Så här vill man att resultatet ska bli.
Nålarna symboliserar där sömmen finns inuti/under den innersta grenbiten.

Resten av trosan är enkel. Eftersom jag var tvungen att skarva sydde jag här ihop mina tre bitar som skulle bli framstycket.

Hela trosan i ett stycke.

Det skarvade framstycket. Sömmarna ska döljas med spets så att det ser ut som ett medvetet val.

Söm innan renklippning.

Söm efter renklippning.

Jag har klippt till delar av midjeresåren som jag nålat fast för att dölja skarvningssömmarna på framstycket.

Den söm som ska döljas från insidan av trosan.

Resåren fastsydd med den bredaste sicksacken nära ena kanten.

Insidan av skarvningssömmen efter att resåren sytts fast.

Sidsömmarna sys ihop räta mot räta och nu ser det nästan ut som färdiga fina trosor

Extrabild där framstycket skarvats och dekorerats med spets.

Benöppningen nålad.

Jag har bara vikt in kanten för att sy fast den med en söm. Jag har också testat att sätta resår även i benöppningarna. Det blir också fint. På detta mönster skulle jag dock isåfall klippa av en cm eller nåt i kanten för att inte få den för bred i grenen. Billigast och enklast blir dock att bara sy in kanten med en söm. På nyare maskiner finns ju fina dekorsömmar och man kan ju också sy med tvillingnål. Jag tycker dock att det blir fint och funkar bra med vanlig sicksack också.
I grenen viker jag in kanten lika som på övriga trosan. Då blir grenbiten fastsydd samtidigt. Kanske borde jag börja göra grenbiten smalare dock. Vore ju snyggt om den inte sticker ut dubbelt under sömmen även om jag såklart renklipper- se bilder nedan.

Extrabild framtill på grenbiten där den kommer fortsätta vara lös.

Det var så fint när jag tittade ner i nålburken att jag var tvungen att fota där i också.

Båda benöppningarna nålade. Ser lite läskigt stickigt ut...

Extrabild benöppningarnas infållning nålad.

Och en till... Det gör alltså inget att det vita från den intre grenbiten sticker ut eftersom man klipper bort det sedan.
Midjeresåren klippte jag till så här mycket kortare än själva trosan- den ligger alltså dubbel.

Jag har läst olika om hur mycket kortare en resår ska vara. Något som fastnat i huvudet är 80% men jag kör lite på känn. Jag har testat lite olika när jag sytt mina trosor. Detta tyckte jag blev bra.
Nålat ihop resåren. 

Jag lägger den lite omlott och syr ihop den med två breda sicksack bredvid varandra.

Hopsydd resår- den drar sig nästan alltid lite granna så här men det duger för mig.

När jag ska sy fast resåren vid trosan mäter jag först ut fjärdedelar på resåren med nålar.

Först satte jag resårskarven mitt bak men jag tycker att den syns minst om den sitter i ena sidsömmen.

Jag nålar fast resåren i trosan med nålarna som märker ut fjärdedelarna.

En nål mitt bak och en mitt fram och de andra i sidorna. Sen nålar jag med flera nålar däremellan först i mitten av de två nålar jag har och sen i mitten av det. Jag drar ut resåren under tiden för att den ska hamna jämt. Jag får ändå sträcka resåren lite när jag syr så att det inte blir veck och bubblor någonstans på tyget. Jag vet att såna som syr mer än mig inte alls nålar så här mycket men jag gillar att känna mig säker på att allt håller sig på plats.
Jag nålar med tyget ganska långt upp på resåren- det kommer bli lite tyg att renklippa men annars är det lätt att tyget glider ner och hamnar under sömmen- jag har provat...

Skrämmande mycket nålar för min syster och andra som syr mycket men jag tycker faktiskt att det är ganska rogivande att nåla också.

Jag syr fast spetsresåren med bred sicksack ganska långt ner på resåren.

Baksidan när sömmen är sydd innan renklippning.

Efter att jag klippt rent kanten så nära sömmen som jag törs.

Man får akta sig så att inte tyget ligger dubbelt på baksidan. Det har hänt att jag klippt hål i tyget under resåren när jag klippt rent kanten.

Från framsidan syns sömmen nästan inte alls.

Fållarna i benöppningarna syr jag också med bred sicksack så långt från ytterkanten som det går.

Så som bilden visar. Blir kanske klumpigt att vika in ännu mer. Har dock glömt av mig och sytt med pressarfoten i kanten och jag tycker att fållen då blir för tunn både estetiskt och att den nästan vill vända ut sig.
Här syns hur långt från kanten jag brukar sy.

Färdig söm från utsidan.

Jag valde att byta till grön tråd som skulle synas mindre. Jag har hört att om man tvekar på vilken tråd man ska välja så ska man alltid välja den mörkare. Den här trosan har ju dock många färger så övriga sömmar sydde jag med naturvit som skulle passa med spetsen och se snyggare ut från insidan.

Insida före renklippning.

Insida efter renklippning.

Lägger till en extrabild på en miss när jag sydde fållen. Dekorspetsen i skarven vek sig åt fel håll.

Jag sprättade loss den och sydde ett par extra stygn för hand.

Färdiga trosor och jag är SÅ nöjd!

Nu harjag gottat mig åt dessa sen igår n är de blev färdiga. Jag är så himla nöjd. De ligger framme i soffan så att jag kan titta på dem och fortsätta att 

Jag har nämligen lite svårt för att stanna upp och vara nöjd. Jag checkar bara av på att göra listan och går vidare när nåt blir bra. Blir nåt fel eller om jag inte hinner med något som jag tänkt mig så ältar jag däremot det. Nu är det dock dags att ändra på det. Försöka vara nöjd i nuet och med allt fint och bra som jag har runt om mig och allt fint och bra som jag faktiskt gör själv. Som dessa trosor till min mormor. Jag hoppas att hon blir lika nöjd som jag.

7 kommentarer:

  1. Jättefina. Bra beskrivning. Borde sy snart. Tack :)

    SvaraRadera
  2. Jättefina. Bra beskrivning. Borde sy snart. Tack :)

    SvaraRadera
  3. Varsågod :) Ser fram emot att se de du syr.

    SvaraRadera
  4. Bra beskrivning! Tack! Fina trosor också. Gillar din blogg med skön blandning av vardag, fin sömnad, ekonomiska tips och sånt. Undrar hur du gör för att sy billigt. Ta t e x trosorna, att man kan hitta billiga stuvar eller kanske t om återbruka tyg hänger jag med på, men var hittar du billig trosresår? Tycker jämt det är de små tillbehören som man inte tänker så mkt på när man budgeterar för sömnad som drar iväg mest i pris...

    SvaraRadera
  5. Det finns olika sygrupper på facebook. Denna resår tror jag att jag betalade 2:- metern för. Jag köpte den via någon i en sygrupp av en kvinna som höll på att sälja ut ett lager. Jag minns tyvärr inte av vem. Jag har dock sett någon som köpt billig resår på tradera också. Min väninna fyndade en hel stor rulle retro resår på loppis också. Jag har bara köpt sådan här resår själv en gång. Sydde mina första trosor ganska nyligen. Vi får se om jag hittar mer resår när denna tar slut. Tack för dina fina ord.

    SvaraRadera
  6. Superbra beskrivning Therese :) Nu har jag äntligen tagit mig i kragen och sytt ett par trosor som blev bra. Snart blir det fler. Känns så dumt att köpa nya när jag har kläder som jag inte använder som jag kan sy trosor av.

    SvaraRadera
  7. Tack så mycket för denna tutorial! Har just fått ett par trosor klara, och det lär bli fler.

    SvaraRadera