måndag 8 februari 2016


Jag har snott 10 klimatsmarta kom igång-tips!



10 klimatsmarta tips.

Jag vet inte vilken tidning jag rivit ur denna från (gissar Icas Buffé) men jag tycker att tipsen är bra. Speciellt för att vi har kommit en bit på väg så att jag får känna mig duktig hehe!

Planera och göra en matsedel jobbar vi på men det går sådär. Speciellt eftersom jag vissa dagar inte orkar laga den mat som var tänkt. Alldeles för mycket snabblagat och köpepizza blir det men vi jobbar som sagt på det. Ibland är det också värt att "fuska" för att ha kraft och ork till annat.

Minska köttintaget kan vi knappast göra då sambon också slutat med kött hemma.

Vi har också dragit ner på mjölkprodukter. Ägg är väl den stora miljöboven i vårt kylskåp samt alla halvfabrikat. Jag fotade inte hela texten här för den var ju inte aktuell för just oss. Det står dock också att man ska minska mängden kött i portionerna och blanda i bönor istället för att behålla den goda köttsmaken. För mig låter detta helt osmakligt haha men ett bra tips kanske för er som inte klarar att utesluta köttet helt än.

Balansera recepten är ett så vettigt tips.

Det här är jag och sambon oense om. Jag vill gärna göra slut på allt i förpackningen för att slippa just slattar i kylskåpet som sedan slängs. Dock räknar jag inte om recepten utan bara fyller på med det jag vill ska ta slut. Sambon vill mer följa recepten till punkt och pricka. Det är såklart den uppenbara lösningen att räkna om receptet från början så blir receptet följt utan slattar.

Svenskt och lokalproducerat väljer vi men när det bara finns eko från andra länder står jag där och tycker att valet blir svårt.

Frossa i rotfrukter och andra bra tips.

Frossa i rotfrukter gör vi mer och mer. Rotfrukter i ugn är ju så gott. Morotsoppa blir nästan gratis nu när morötter är sjukt billiga osv. 

Av de här tipsen har diska under rinnande vatten varit min akilleshäl. Jag diskade alltid under rinnande vatten förut. Jag tycker att det är äckligt att stå med händerna och veva runt  i lortigt vatten. Diskmaskinen har dock gjort att jag aldrig behöver fundera på det längre. Den är jag dessutom en mästare på att fylla tycker jag själv. Jag brukar möblera om efter sambon för att få in mer så fullpott för mig vad gäller diskandet nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar