måndag 25 april 2016


Rårörda lingon på sockerbitar.



Rårörda lingon på sockerbit.

 Vi har ju nästan klarat oss genom vår månad med köpstopp på mat. Utan att märka av det nämnvärt i frys och skafferi. Vi har såklart lidit ganska mycket av att inte ha "grundläggande" saker som hushållsost och bröd. Havregrynen har tagit slut så frukost har några dagar bestått av råggrynsgröt. Inte gott. Generellt har det dock bara lidit brist på frukostmat och färsk frukt och grönsaker. Det har såklart sinat lite i främst kylen men också skafferiet och kylen.

När jag igår plockade fram nästan förpackning gryn på tur ville dock sambon ge sig på något i frysen istället. Det resulterade idag i topp två av det äckligaste han någonsin ätit!! Jag tyckte själv att det var helt ok och tror att det imorgon kan bli riktigt gott. Dock kommer jag inte äta upp ett halvkilo rårörda lingon själv så i morgon kommer det nog bli en paj av detta.

Sambon hittade fisk som hans fiskesällskap tagit upp i somras men fortfarande inte hämtat. Jag valde en påse lingon ur frysen. Min morfar vill jättegärna plocka lingon till oss men vi använder dem aldrig. Nu föreslog sambon rårörda lingon. Det blev lite svårt då vi vid förra baket av rabarberpaj gjorde slut på sista strösockret. Vi räknade om receptet till sockerbitar men de smälte inte så snabbt som behövdes innan middagen. Lite farinsocker räddade inte heller lingonen. De förblev sura vid måltiden. Jag gillar surt och tyckte att det var helt ok- inte sambon.

Detta kommer vi såklart inte fortsätta med framöver- använda sockerbitar istället för strösocker. Det finns varken ekonomisk eller annan vinning i det. Dock är det nog bra för oss att hitta alternativa lösningar till ingredienser. Vi behöver inte alltid köpa nytt precis det som står i receptet. Ofta har det gått bättre än här att byta ut något eller kombinera på ett för oss ovant sätt.

Jag är nästan säker på att vi kommer fortsätta utmaningen i någon form framöver. Vi ser båda fram emot lyxen att åka och handla i början av maj men jag tror att vi kommer fortsätta rensa ur de äldsta grynen. Vi kommer utgå från dem eller något i frysen och komplettera med ingredienser.

Det ska dock bli skönt att äta lite lyxigare frukost även om sambon i morse faktiskt gjorde scones som blev hur goda som helst trots havregrädde istället för mjölk. Havreprodukter håller ju väldigt länge i kylskåpet och vi kommer verkligen bunkra upp med såna vid erbjudanden framöver också. Dock kommer vi nog hålla vår matkonsumtion på en mer rimlig nivå. Det känns som om vi tidigare varje vecka har köpt lite för mycket. Byggt upp ett slags förråd som vi faktiskt inte behöver. Inget ont i ett förråd- men då behöver man omsättning på alla varor så att inget blir för gammalt och förstört.

Det hade nog behövts lite mer vätska, värme eller tid för att smälta sockret.

Sockerbitarna hann dock bli vackert rosa och goda som godis till middagstid.

Inte så synd om oss- marinerad quornfilé till mig, bovete och kokta frysta ärter till lingonen.

Färgstarkt och fint på tallriken iallafall med lingon.

Lyxigt gott med frysta grönsaker när man inte har färska.

Vi hade kokad fryst majs till maten igår och sambon fullkomligt älskade det. Mycket godare än majs på burk som vi av någon konstig anledning (vana) alltid brukar ha. Fint på tallriken också med lite färg.

Sambons tallrik innan fisken kom till såg så skrikande färggrann ut att det behövdes ännu en bild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar