söndag 1 maj 2016


Nästanvegetarian av klimatskäl.



Nästan vegetarian av miljöskäl.

Nu har vi gått med i Coop själva och får deras tidning Mersmak. Dessa bilder har jag dock fotat ur ett äldre nummer hemma hos min mormor för en tid sedan. Det var en intressant artikel om en man som liksom oss blivit "nästanvegetarian" av miljöskäl. Eller lika som min sambo. Jag är ju vegetarian (lakto-ovo) sedan många år mest för djurens skull. Miljöaspekten har kommit in senare.

Jag tyckte iallafall om artikeln och visar snuttar av den nedan. Också framsidan på tidningen så att man kan leta upp och läsa hela artikeln om man vill. Även andra bilder från tidningen och bilder från en pensionärstidning finns att se längre ner.

Tidningen som jag fotat bilder ur.

Detta är inte artikeln jag pratar om men 6 bra punkter att påminna sig själv om angående eko.

Jag fick picklad lök hemma hos en vän i höstas och det var så SJUKT gott!

Jag fotade av receptet när det fanns ett i mormors tidning. Jag tänker mig att lägga in lite av den enorma skörd lök vi kommer få till hösten- om man får önska och drömma. Stjärnanisen hoppar vi dock för den smakar väl lakrits- INTE min favorit...

Recept på veganlasagne i artikeln om Pär Holmgren.

Minus dock till tipskommentareren om att det går att byta ut mot animaliskta ingridienser- kändes lite onödig just här.

Det gör ganska stor skillnad att äta vegetariskt bara en dag i veckan!!

Mysig friluftig bild på mannen ifråga.

Detta hade nästan kunnat vara skrivet av mig själv.

Jag tror att det håller på att ändras.

Nyligen har jag i en grupp om veganmat läst att någon varit på konferens där vegansk/vegetarisk mat var standardalternativet och kött fick beställas till. Jag har också flera gånger läst om förslag på att göra skolmaten vegansk i grunden och ha olika kött etc som tillbehör. Detta för att det skulle vara billigare och det enklaste sättat att tillgodogöra allas önskemål på speciealmat av religiösa och etiska skäl. Så himla självklart egentligen. Varför ska köttätande vara normen egentligen? Det känns jättebra att vi är på väg åt rätt håll. 

Det funkar ganska bra om man bor i mindre städer också...

Mormor brukar alltid kryssa för och ringa in recept i tidningar.

Detta verkar vara aktuellt och vi får se om hon kommer laga till oss/mig. Låter gott och nu har jag ju receptet sparat utifall vi vill prova själva också. Röda linser har vi säkert i skåpet någonstans även om hirs och brunt farinsocker står på tur att användas slut på.

Vi avslutade igår vår månad med köpstopp på mat. Åkte och handlade ihop en lång lista med grejer. Inte mer än vad vi brukar köpa när vi storhandlar dock. Mest fokus på frukt och grönsaker samt frukostmat. Gott bröd och framförallt hushållsost. Som jag har längtat. Tyvärr. Jag vill ju gärna äta veganskt men just osten är ett problem. Iallafall om man vill äta billigt. Den veganska osten är ju så sjukt liten och dyr i jämförelse. Jag är dessutom inte så förtjust i någon annan ost än just tunt hyvlad mjuk hushållsost. Jag står och klämmer på ostarna i butiken för att få en mjuk! Men utvecklingen går väl framåt där också- både för mig att vänja mig om och för den veganska osten att bli billigare ju fler som köper och ju mer konkurrens det blir mellan fler tillverkare.

Jag har delat en liknande lista förut fast där fanns inte mjölk med- vi checkar dock av alla med eko.

Det verkar som om vi kan bli serverade hummus också framöver hos mormor...

De hade fått en till rabattkupong med gratis kryssning och jag blev sugen igen.

Spartips om flygresor från PROs tidning.

Guldvatten från sonens potta blir det på kort sikt och kompost på lång sikt tror jag.

Vi kollade ju upp att ha egen bokashikompost. Det får dock vänta till hösten när vi kanske har lite mindre med allt annat. Den ekonomiska skillnaden blir inte så stor. Det är tydligen nästan omöjligt att bli beviljad att inte ha sophämtning. Alltså kommer vi ändå få betala för sophämtning av de brännbara soporna en gång i månaden vilket inte var så mycket billigare än det vi har nu (varannan vecka av både brännbart och kompost). OM vi skulle lyckas bli godkända för att inte ha sophämtning alls betalar man ändå en ganska hög grundavgift som alla måste betala för att det ska finnas tillgång till soptipp osv förklarade kvinnan i telefon. Hon som godkänner sådant här sa själv att visst kunde jag söka men hon skulle nog helt säkert inte godkänna. Challange accepted tänkte jag såklart haha. Men vi väntar nog med att ta striden.

Det skulle dock kännas perfekt att kunna gräva ner några hinkar egen jordförbättring i odlingslådorna varje vår. Igår köpte vi 20 säckar jord och kogödsel!! Kanske inte låter så mycket men vi har redan köpt flera säckar plus att vi lastade in allt i vår Volvo. Det gick det också men jag hoppas slippa köpa mera jord både nu och i framtiden om vi fixar vår egen kompost.

Vi kommer dock inte som i texten slippa resorna till tippen med grenar- de tar väl en evighet att få komposterade. Om man ska använda det vi klipper från häcken och buskarna måste de säkert finhackas i en kompostkvarn vilket jag inte känner för att införskaffa. Eller finklippas för hand flera sopsäckar fulla så naäeej...

Detta kan jag tänka mig- låter smidigt- dock vet jag inte hur långt gräsklippet från vår lilla gräsmatta räcker...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar