tisdag 5 januari 2016


Bjöd på vegetarisk smörgåstårta på jobbet- eget recept i bilder.



vegetarisk smörgåstårta recept grönsaker ost
Vegetarisk smörgåstårta.

När jag slutade jobbet precis innan nyår bjöd jag på smörgåstårta. De flesta på jobbet uppskattar smörgåstårta mer än vanlig tårta. Själv har jag dessutom längtat efter smörgåstårta sedan i somras när jag bestämde mig för att bjuda på den efter mitt sommarvikariat. Jag fick ju förlängt vikariat i två omgångar så väntan har varit lång. Dock värt det då min smörgåstårta är så sjukt god!

Ett stund höll det dock inte på att bli någon. Innanmätet på en smörgåstårta bör göras dagen innan för att hinna bli saftigt och gott. När jag insåg att jag skulle behöva åka och handla några av ingredienserna samt göra själva smörgåstårtan eftermiddagen innan höll jag på att börja gråta av uppgivenhet. Så jobbigt kändes det. Jag och sambon pratade om olika alternativ till fika att bjuda på istället. Han åkte dock och handlade så att jag bara behövde göra själva tårtan. Helt sjukt när jag tänker på det hur en så liten sak kan bli så stor. Fantastiskt också att jag har en sambo som insåg hur oöverstigligt det kändes för mig. Och hur gärna jag ville bjuda på just min vegetariska smörgåstårta.

Jag vill ta de få chanser jag får till att öppna människors sinne till vegetarisk mat. Det verkar vara svårt för vissa att ens föreställa sig en vegetarisk smörgåstårta. Jag har ibland blivit serverad en ostmacka istället även när någon beställt separat till mig från konditori. Jag har ätit några goda vegetariska smörgåstårtor också men de flesta brukar vara lite torftiga. Denna är dock jättegod och perfekt för att öppna upp för lite vegetariskt. Jag inser att jag låter självgod som prisar min smörgåstårta. Genom att se förberedelserna och ingredienserna nedan förstår ni dock att det inte finns så mycket att ta cred för. Det mesta är köpt färdigt. Att smeta på klet och rulla ostskivor kan vem som helst. Supergott är det dock. Prova och se.

Jag jobbar med enbart män på mitt skiftlag. Köttätande jägare en del av dem och definitivt köttätare alla av dem. Därför var de skeptiska när jag pratade om vegetarisk smörgåstårta. Gissar att de är skeptiska till allt vegetariskt. De brukar titta skeptiskt och ställa frågor om mina matlådor.Jag fick dock godkänt. Kanske för att de vet att jag gråter lätt och insåg att det sista skiftet kanske var extra känsligt. Jag tror dock att de verkligen tyckte om den. Den störste björnjägaren av dem alla sa att det var gott och frågade senare vad jag blandat pepparroten med. En annan jämförde med en köpt smörgåstårta med skinka och räkor och sa att min var godare.
Vanligt rostbröd istället för landgångsbröd.

Spartips när det gäller smörgåstårta. Använd vanligt rostbröd istället för landgångsbröd. Billigare och inte på något vis sämre. Jag skär bort kanterna och lägger bitarna omlott så att det inte ska bildas sektioner i rostmackestorlek.


Skär bort kanterna på rostbrödet. Spara.

Första lagret bröd täckt med färdigköpt vitlöksost.

Vitlöksost av typ Philadelphia.

Retro bricka från skolmatsal?

 Närmsta chefen som är född på 50-talet sa att de hade såna här i skolmatsalen när han var liten. Det låter rimligt då den är av den storleken. Jag har köpt den på loppis i stan och jag tror att min mamma också köpt en lika.

Påse med sparade bortskurna brödkanter.

Sambon brukar få klagomål för att han inte fotar så här gjorde han en insats.

Se glad ut var uppmaningen men tycker mest jag förmedlar trött.

Lager två med färdigköpt dallas-sallad.

Lager tre pepparrot på sådan här burk blandat med grädde eller keso.

Det slog slint i mitt huvud och jag blandade pepparroten med vispad grädde som det är i min mammas originalrecept varifrån jag hämtat inspiration. I hennes är det sådan grädde inuti rullar av hästkött som ligger ovanpå tårtan medan jag har ett helt lager med sån smet inuti.Jag brukar dock alltid blanda pepparroten med keso.Var därför lite orolig att det skulle bli fel konsistens men det gick bra. Märke ingen skillnad.

Vispade grädde med vår snygga gula visp i min snygga gröna bunke båda köpta på loppis.

Snygg och effektiv gul visp som vispar snabbare än min elvisp.

Retro disk bredvid snygga äkta Rosti mepal-skålen och  retro vispen.

Vispad grädde to be.

vegetarisk smörgåstårta recept grönsaker ost vitlöksost pepparot grädde dallas sallad
Alla lager färdiga.

Majonnäs.

Jag vill ju nu när vi börjat prata om att äta veganskt uppgradera och göra den här smörgåstårtan vegansk framöver.Jag var mest orolig över hur jag skulle få till majonnäsen. Efter att ha frågat i gruppen Vad lagar du för veganmat idag? på facebook fick jag dock veta att Coops lättmajonnäs är vegansk. Så lätt var det. Försöker övertala sambon att bjuda på vegansk smörgåstårta när han snart fyller år. Han säger dock att han inte ska ha något kalas. Undrar om det har med mina planer på fikat att göra... 

Ett lager majonnäs och plastfolie utanpå till dagen efter.


Brödkanterna blir goda rostade i ugnen- dock en smula för välgrillade dessa men det får gå...

vegetarisk smörgåstårta recept grönsaker ost
Färdig vegetarisk smörgåstårta dekorerad med gurka runt kanterna.


vegetarisk smörgåstårta recept grönsaker ost
Ägg och ost får ju bytas ut på den kommande veganska versionen- till gul paprika kanske...

vegetarisk smörgåstårta recept grönsaker ost
Smörgåstårtan har tandpetare för att hålla upp plastfolien så att den inte kladdar fast på tårtan.


2 kommentarer:

  1. Vad smart att använda vanligt rostbröd. Jag som skippat att göra smörgåstårta så många gånger för att jag inte hittat "rätt bröd" i butikerna.

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt fint att få djupdyka i din blogg .Nu har jag läst bakåt ända hit och eftersom jag har en bloggerblogg. Var det lättare att kommentera här .Kanske ser du inte ..den risken får jag ta .
    Jag blir så glad och inspirerad av dina syprojekt och så skönt med långa inlägg jag gillar den öppna ja som du själv har som målsättning ärliga tonen ..fina beskrivningar ...osv 💛💃

    SvaraRadera