söndag 3 april 2016


Vad gör man med handvävda tyger?



Vävda ben.

Idag ska jag på syträff. Vaknade dock tidigt så jag hinner fundera lite på vad man skulle kunna syträffa ihop av de här gamla vävarna som jag har gjort i ett tidigare liv.

När jag letade efter tyger att skänka till kvinnor i Irak som jag skrev om här så hittade jag en massa saker som jag vävt när jag gått på folkhögskola och vävkurs. Inget som jag använder- vävarna ligger bara i en resväska i garaget. Inte direkt något som man kan skänka för sömnad heller. 

Undrar om man kan sälja sånt här någonstans eller om jag kan komma på något användbart att sy av dem. Så onödigt att de bara ligger där i år efter år...

Bilden ovan är en bildväv som jag gjorde på folkhögskola med ett foto av mina egna ben som förlaga. Bilder på fler vävar nedan.

En stor väv med målad varp och guld.

Denna gjorde jag när jag gick på en vävkurs med en teknik jag tidigare lärde mig på Grimslövs folkhögskola. Jag målade en bild från en katalog från 60-talet eller 70-talet på varpen. Jag har efteråt broderat den ena tjejens bikini med guldtråd.

Närbild på den guldbroderade bikinin.

Jag tycker att denna väv är jättesnygg men vad har man den till liksom? Sätta på väggen eller sy en kudde. Vi vill varken ha mer saker på väggarna eller fler kuddar som vi redan svämmar över av. Jag ångrar nu att jag inte vävde fler användbara trasmattor istället när det begav sig.

Bildväv med pärlor på inslaget.

Målad varp och tunn tråd med pärlor som inslag.

Samma motiv men annat inslag.

Tyg jag vävde på folkhögskolan- minns inte vad det heter längre men fint iallafall.

Undrar vad man kan göra av det här tro...

Eller det här...

Mycket jobb bakom men till vilken nytta nu? Det är fint men inte direkt något man syr kläder till sonen av. Annat känns det inte som om vi har behov av. Suck. Fast det var ju roligt att väva det...

Detta är verkligen mina färger och jättefint men återigen till vad?

Trasmatta för vägg- typ.

Också en snutt "hemvävt" tyg från min folkhögskoletid.

Bildväv med blommor- den jag tycker minst om men säkert är mest gångbar om man skulle försöka sälja.

5 kommentarer:

  1. Jättefina vävar! Jag skulle rama in "ben"väven och sätta upp på väggen som konstverk. Supersnyggt ju.

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket! Vi vill dock inte ha mer saker på väggarna- vi har så mycket annat plåtter framme. Skulle gärna vilja göra något mer användbart av dem...

    SvaraRadera
  3. Sy väskor/kassar och sälj på någon marknad! Kommer gå som smör!

    SvaraRadera
  4. Skapa ett collage att ha som sängöverkast kanske? Beroende på storlek på bitar å hur dom passar så kanske du behöver komplettera. Men läckert blir det !

    SvaraRadera
  5. Sängöverkast skulle vara jättefint- de går ju i samma färgskala- tyvärr är vi för det mesta för lata för att lägga på överkast. Vi har ett fint som mamma STICKAT som mest ligger bredvid- skäms på oss! Superbra idé annars. Fast kanske till någon annan... Tygväskor behöver man ju alltid och om folk förstår arbetet bakom så borde de gå som smör. Tack för tipsen- får se vad det blir. Nu känns det som om det kommer bli något framöver iallafall.

    SvaraRadera