tisdag 26 april 2016


Dinkel matvete med ciderkokta palsternackor.



Ingredienser till recept på kartongen till dinkel matvetet.

Jag fortsätter beta av gamla förberedda inlägg. Detta känns nu väldigt gammalt då vi idag gjorde slut på det sista i förpackningen med dinkel matvete. Det var dock ungefär en vecka sedan som vi äntligen gjorde sojabönsbiffar av den förpackning i skafferiet som hade kortast datum- eller längst sen datumet hade gått ut (flera år). De blev jättegoda och jag skrev om dem här. Nästa förpackning på tur var dinkel matvete.

Jag hittade ett recept på förpackningen som jag tyckte lät jättegott och som jag trodde att vi hade alla ingredienser till. Nästan. Jag tyckte att det blev jättegott och äter det gärna igen. Sambon tror jag (kanske)  åt av det första gången men lämnade alla rester till mig. Se recept och fler bilder nedan.


Receptet på förpackningen.

Helt otroligt nog trots köpstoppet hade vi nästan alla ingredienser hemma. Jag använde såklart grönsaksbuljong istället för hönsbuljong och äpplen fick bli morötter. Äppelcider saknade vi också. När jag läste receptet tänkte jag äppelciderVINÄGER men jag insåg mitt misstag innan jag hällde i 4 dl vinäger och hittade på en egen kreativ lösning se nedan.

Rester av sojabönsbiffar och beasås med matvete till lunch.

Jag tycker att det brukar vara ganska jobbigt att laga mat. Speciellt nya saker som kräver koncentration. Jag gjorde det extremt lätt för mig och kokade matvetet redan till lunch. Då hade jag ett steg färdigt sen till middagen iallafall.

Både jag och sambon gillade konsistensen på matvete (sonen smakade glatt på den okokt innan men vägrade äta den kokt). Det kommer vi nog köpa och äta framöver också. Kanske ska googla lite först på hur nyttigt det är dock. Det känns och ser ju nyttigt ut men vete är väl inte någon höjdare egentligen. Inte så mycket variation till vad vi alltid äter. Dinkel matvete kanske dock är i lite mer oraffinerad form iallfall.

Lunchen bestod av rester av just sojabiffarna som jag skrev om tidigare.

Vitvinsvinäger, vatten och socker smakar väl ungefär samma som äppelcider... om man tänker lite kreativt.

I stekpannan före stekning.

Färdigstekt.

Supergott tyckte jag- inte alls tyckte sambon.

Billig och nyttig mat iallafall gissar jag och i år ska vi ju dessutom försöka odla egen palsternacka också.

2 kommentarer:

  1. GILLAR denna blogg .) Så glad jag hittade hit!

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket! Vad glad jag blir! Också glad att du hittade hit :)

    SvaraRadera